Begga-Festival 2022

Boeiende Begijnen

Om 11u ontvangt Kurt van Eeghem drie bijzondere gasten:

  • Dr. Kim Overlaet, historica aan de Universiteit Antwerpen, vertelt verrassende verhalen over de begijnenbeweging en het leven van de begijnen in Mechelen.
  • Hilde Moyson, regisseur van theatergezelschap Lucky Leo verdiepte zich in het leven, de poëzie en de cakejes van Emily Dickinson
  • pianiste Katrijn Friant komt praten over de vrouwelijke componisten. Waarom kennen we er zo weinig? Wie waren ze? Welke obstakels moesten ze overwinnen om te kunnen en mogen componeren?

Tussendoor kan je genieten van muzikale intermezzi met muziek van vrouwen, gebracht door Annemie Peeters, Jana Van Laerhoven, Eva Alekseeva en Katrijn Friant.

Emily

Reis in de namiddag (14u) mee op het pad naar de ziel van Emily Dickinson, met Theatercompagnie Lucky Leo.

Emily doet en denkt, leeft zoals ze het aanvoelt. Ze is de zonderlinge van Amherst, die een van de grootste en origineelste dichters van Amerika werd. In een zelfgekozen kluizenaarschap bracht ze het grootste deel van haar leven door binnen de muren van het familiehuis, afgekeerd van de wereld. Samen met haar vader, moeder en haar jongere zus Lavinia woonde ze in The Homestead. Austin, haar broer en zijn vrouw Susan, woonden in The Evergreens, een huis op hetzelfde landgoed.
Aan de hand van haar gedichten en brieven geeft Lucky Leo je in de voorstelling ‘Emily’ van William Luce, een inkijk in haar innerlijke belevingswereld.

Spel: Brien Coppens en Lysbet Cammaer  
Sax: Loïs Pluymers
Regie: Hilde Moyson
Techniek: Willem Moyson

Girl Power

Als afsluiter van deze festivaldag kan je om 16u het concert “Girlpower” bijwonen.
Componerende vrouwen werden in het verleden al te vaak in een secundaire rol geduwd en niet helemaal au serieux genomen. Het werd hen vaak moeilijk gemaakt en soms zelfs verboden om muziek te maken. Maakten ze toch carrière in hun tijd, dan gleden ze nadien soms nog weg tussen de plooien van de viriele muziekwereld.  
Pianist Jan Michiels en het Ensemble Styx staken de koppen bij mekaar en boksten een heerlijk programma in elkaar met enkel vrouwelijke componisten en geven hen hiermee de plek die ze verdienen: in het volle licht van de schijnwerper. Het prachtige sextuor van Louise Farrenc wordt hier geflankeerd door werk van o.m. Clara Schumann en Fanny Mendelssohn.

Piano: Jan Michiels  
Styx:
Fluit: Anne Davids  
Hobo: Kristien Ceuppens  
Klarinet: Dries Tack  
Hoorn: Rozanne Descheemaeker  
Fagot: Bert Helsen

Praktische info

Zondag 6 maart
Begijnhofkerk, Nonnenstraat Mechelen
11u: “Boeiende begijnen” – ticket: 11 euro
14u: “Emily” – ticket: 13 euro
16u: “Girlpower” – ticket: 13 euro
“All-in”: kom je naar de drie voorstellingen, dan betaal je 30 euro
Covid Safe Ticket verplicht